Роз’яснення КП БМР «Богуславблагоустрій» щодо ситуації,

Роз’яснення КП БМР «Богуславблагоустрій» щодо ситуації, яка склалася з вивезенням рідких побутових відходів від будинків по вул. Корсунська, 171А, 171 Б.

КП БМР «Богуславблагоустрій» для уникнення розповсюдження недостовірної інформації щодо неналежного виконання підприємством своїх обов’язків, а саме в частині вивезення рідких побутових відходів від будинків по вул. Корсунська, 171А, 171Б надає детальне пояснення щодо ситуації, яка склалася.

  Насамперед, варто зазначити, що немає жодних договірних зобов’язань щодо надання послуг з вивезення рідких побутових відходів між жителями будинків по вул. Корсунська, 171 А; 171 Б та нашим підприємством.  
  Жителі вищезгаданих будинків не згодні з тарифом за яким наше підприємство може надавати дану послугу, який затверджений рішенням виконавчого комітету Богуславської міської ради. 

         Тому для врегулювання ситуації у 2017 році КП БМР «Богуславблагоустрій» було спеціально прораховано тариф на послугу з вивезення рідких побутових відходів для жителів вищезгаданих будинків на підставі проведених розрахунків витрат (час роботи, паливо-мастильні матеріали, запасні частини, оплата заробітної плати та інше), які несе підприємство для того щоб надавати дану послугу. Розрахунок тарифу окремо саме для цих будинків здійснювався відповідно до чинного законодавства України, а саме керуючись постановою Кабінету Міністрів України від 26.07.2006 року № 1010 «Про затвердження порядку формування тарифів на послуги з вивезення побутових відходів», включаючи всі необхідні складові, які передбачає даний Порядок. Також варто зазначити, що даний тариф був розрахований на рівні повної собівартості.    

  Але даний розрахунок планового тарифу також не задовольнив жителів будинків по вул. Корсунська, 171 А; 171 Б, оскільки вони мотивували тим, що оплата праці працівникові має здійснюватися лише за час, який затрачає працівник для надання послуги з вивезення побутових відходів. Дане твердження повністю суперечить нормам чинного законодавства України, а саме Закону України «Про оплату праці» від 24.03.1995р. №108/95-ВР в якому передбачаються гарантії виплати мінімальної оплати праці в України. Коли ж говорять про відрядну систему оплати праці, мають на увазі таку систему праці, коли винагорода за роботу отримується пропорційно виконаній роботі чи виробленій продукції. Втім, застосування відрядної системи оплати не дозволяє роботодавцю встановити мінімальний рівень оплати, який буде нижчим за мінімальну заробітну плату. Навіть якщо буде застосовано особливі норми виробітку, виходячи з установленого розряду роботи, а також, в розмірі мінімальної тарифної ставки. Варто наголосити, що заробітна плата – державна соціальна гарантія, що є обов’язковою на всій території України для всіх типів підприємств всіх форм власності, та за усіх форм оплати праці. Відповідно до положень Постанови  Кабінету Міністрів України від 26.07.2006 року № 1010 «Про затвердження порядку формування тарифів на послуги з вивезення побутових відходів» калькулювання собівартості послуг з вивезення рідких побутових відходів здійснюється з розрахунку на рік. Одиницею калькулювання собівартості послуги є 1 м.куб. побутових відходів. З огляду на механізм формування витрати з основної заробітної плати виробничого персоналу та внесків на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, обраховуються на 12 місяців, тобто рік. Тому, КП БМР «Богуславблагоустрій» не може включати в розрахунок тарифу оплату праці працівникові менше ніж це гарантовано чинним законодавством України.

На протязі 2018 року КП БМР «Богуславблагоустрій» вело письмові переговори з жителями вищезгаданих будинків, у яких рекомендувало альтернативні шляхи вирішення ситуації з вивезенням рідких побутових відходів, а саме:

 1. Звернутися до ТОВ "ЖЕК "БОГУСЛАВ", яке є управителем вищезгаданих будинків.
 Оскільки, відповідно до п.п.1 п.4 ст. 8 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» управитель багатоквартирного будинку зобов’язаний: забезпечувати належне утримання спільного майна багатоквартирного будинку та прибудинкової території відповідно до нормативних вимог і договору про надання послуг з управління багатоквартирним будинком, від власного імені укладати з підрядниками необхідні договори про виконання окремих робіт та послуг та відповідно до п.п.5 п.4 ст. 8 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» - у разі прийняття співвласниками багатоквартирного будинку відповідного рішення від імені, в інтересах та за рахунок співвласників укладати з виконавцями комунальних послуг договори про надання таких послуг, забезпечувати виконання умов договорів та контроль якості цих послуг.
 Якщо ТОВ "ЖЕК "БОГУСЛАВ" від імені співвласників багатоквартирних будинків по вул. Корсунська, 171 А; 171 Б звернеться до нашого підприємства для укладення договору на надання послуг з вивезення рідких побутових відходів, наше підприємство готове надати даний вид послуг на договірній основі за тарифом, який затверджений рішенням виконавчого комітету Богуславської міської ради.


 2. Звернутися до інших перевізників (в т.ч. приватних підприємців), які мають у своєму розпорядженні спеціалізовані транспортні засоби та укладені договори на очистку стоків із КП БМР «Богуславводоканал» для отримання інформації про вартість вищевказаної послуги, яка можливо буде нижчою від нашої та в подальшому заключення договору на вивезення рідких побутових відходів.  
           

Також варто наголосити на тому, що за даними КП БМР «Богуславводоканал» за 2018 рік жителями вул. Корсунська, 171 А; 171 Б , а саме 6 квартир, які обладнані засобами обліку води, було спожито 470 м.куб. води, тому відповідно до п.4.2. Наказу 30.07.2010 N 259 Про затвердження Правил визначення норм надання послуг з вивезення побутових відходів кількість рідких  побутових  відходів  для  об'єктів з централізованим водопостачанням визначають відповідно  до  показів засобів  обліку  води. Тому на підставі цього кількість рідких побутових відходів, яка має бути вивезена з вигрібної ями складає 470 м.куб.
  Протягом всього 2018 року КП БМР «Богуславблагоустрій» надавало допомогу жителям вищезгаданих будинків, а саме безкоштовно відкачувало рідкі побутові відходи з вигрібної ями, яка відноситься до даних будинків. За дану послугу підприємство не отримало будь якої плати, а навпаки понесло лише збитки. 


Враховуючи все вищевикладене, КП БМР «Богуславблагоустрій» звертається до жителів  м. Богуслав бути об’єктивними у своїх висловах та не поширювати на сторінках соціальних мереж недостовірну інформацію, яка принижує та паплюжить ділову репутацію КП БМР «Богуславблагоустрій».